Οικουμενικό πατριαρχείο - Ιερός Ναός Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

 

Φιλανθρωπία Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ένα από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ενορία μας και που με πολύ αγάπη..Περισσότερα

Κοινωνικό φροντιστήριο Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ενορίας μας λειτουργεί 4 συνεχή χρόνια και..Περισσότερα

Ιστορικό Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ήταν μεγάλος ο πόθος των κατοίκων της περιοχής Μπεντεβή Καμάρας και Παλαιού..Περισσότερα

Πρόγραμμα Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Πρόγραμμα του Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλειου..Περισσότερα

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Γιορτάζει η χριστιανική ανθρωπότητα κι εφέτος τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Τη γιορτάζει όμως σε κλίμα ανάμικτο από χαρά και φόβο. Χαρά, επειδή γεννήθηκε ο Χριστός, η χαρά και η ελπίδα των ανθρώπων, και φόβο όχι τόσο γιατί οι χριστιανοί αισθανόμαστε τη μικρότητά μας μπροστά στο μεγαλείο της ταπείνωσης του Θεού, που γίνεται άνθρωπος και γεννιέται σαν μικρό και άσημο Βρέφος στη Βηθλεέμ, όσο γιατί κάποιοι θέλουν να επιβάλουν τις θρησκευτικές τους εμμονές δια της τυφλής βίας, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή σε αθώους ανθρώπους. Έτσι, τη στιγμή που οι άνθρωποι περιμένουν την ημέρα που ξέγνοιαστοι θα χαρούν με τις οικογένειές τους τη Γέννηση του Χριστού, κάποιοι άλλοι θρησκόληπτοι, φανατικοί, φονταμενταλιστές, που μόνο ψυχιατρικά μπορούν να αντιμετωπιστούν, κάπου στα σκοτεινά της ψυχής τους κατεργάζονται σχέδια εξόντωσης ανθρώπων που δεν τους έφταιξαν σε τίποτε και που το μοναδικό τους «σφάλμα»είναι ότι  δεν συμφωνούν μαζί τους.

Από την άλλη μεριά, ζώντας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της πολυ-πολιτισμικότητας, της μετανεωτερικότητας και της πληροφορίας, έχουμε κατακλυστεί από ποικίλες απόψεις και θεωρίες, που μας γεμίζουν με σύγχυση και τραντάζουν εκ θεμελίων το οικοδόμημα της πίστεως και της παράδοσής μας. Όλη αυτή η κατάσταση του κατακερματισμού και της συγκεχυμένης θρησκευτικότητας μάς εκτρέπει από την αληθινή πίστη στο Θεό και δεν μας αφήνει να προσεγγίσουμε το νόημα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Αυτό που λείπει από εμάς τους σημερινούς ανθρώπους, που παραδέρνουμε στο τρικυμιώδες πέλαγος του υλισμού και της πανσπερμίας των ιδεολογιών, των θρησκειών, των σεκτών, των αιρέσεων και όλων εκείνων των προσώπων που παρουσιάζονται σαν όψιμοι «σωτήρες»,  είναι η αταλάντευτη και ζωντανή πίστη στο Χριστό, γεγονός που μας εκτρέπει από το να βρούμε το νήμα που θα μας οδηγήσει στο νόημα της Γέννησης του Χριστού.. 

Κι όμως ο Χριστός γεννήθηκε και το πρώτο μήνυμα που έφερε στον κόσμο ήταν αυτό των αγγέλων: «Επί γης ειρήνη». Αναζητούμε ως ανθρωπότητα έκτοτε την ειρήνη διακαώς, αλλά μάλλον η ιστορία μας είναι ιστορία πολέμων, συγκρούσεων και ταραχών. Το έζησαν οι παλαιότεροι, το ζούμε και σήμερα: βία, πόλεμοι, εγκληματικότητα, ταραχές σε όλο τον κόσμο. Το αίτημα για ειρήνη παραμένει, ως εκ τούτου, επίκαιρο, παρόλο που ο αρχηγός της ειρήνης, ο Χριστός, που είναι «η ειρήνη ημών» γεννήθηκε κι έδειξε το δρόμο προς την ειρήνη. Κι ο δρόμος αυτός ξεκινά από την ειρήνη της ψυχής μας. Αν η ψυχή μας δεν ειρηνεύσει, αν δεν καταλαγιάσουν μέσα μας όλα εκείνα που μας ταράζουν, που κάνουν την ψυχή μας τρικυμισμένη θάλασσα, δηλαδή τα πάθη, οι άμετρες επιθυμίες, η πλεονεξία, η απληστία, ο φθόνος, η αλαζονεία, ο εγωισμός, η αναζήτηση της δύναμης και του πλούτου, τότε η ψυχή μας δεν θα ειρηνεύσει ποτέ. Και όσο η ψυχή δεν ειρηνεύει, τόσο ο κόσμος θα εξακολουθεί να παραδέρνει στο πέλαγος των πολέμων, των ταραχών, της βίας, της εγκληματικότητα.

Η ειρήνη της ψυχής όμως προϋποθέτει κάτι άλλο. Προϋποθέτει την προσωπική αναγέννηση του καθενός από μας. Διότι δεν αρκεί η βιολογική γέννηση, για να είναι κανείς ολοκληρωμένος άνθρωπος. Απαιτείται η πνευματική αναγέννησή του, δηλαδή η υπέρβαση της ζωής που υπηρετεί μόνο τις βιολογικές ανάγκες και τα ένστικτα, υπέρ μιας ζωής που δίδει προτεραιότητα στην πνευματική ζωή, στην αγάπη, στην ομορφιά. Αναγέννηση σημαίνει να γίνουμε καινούργιοι άνθρωποι, να αλλάξουμε νοοτροπία, να ανακαινίσουμε τη ζωή μας στην προοπτική μιας νέας ενατένισης του νοήματός της. Αυτή η βαθιά   μεταμόρφωσή μας συνιστά θα λέγαμε μια εσωτερική επανάσταση, μια ριζική αλλαγή για την πραγμάτωση «κατά χάριν» αυτού που είμαστε εκ φύσεως  Ο Χριστός, που γεννήθηκε σαν μικρό παιδί στη Βηθλεέμ, μας δείχνει το δρόμο προς την αναγέννηση, όταν ευλογεί τα παιδιά και προτρέπει λέγοντας πως η Βασιλεία του Θεού ανήκει στα παιδιά και ότι, αν ο άνθρωπος δεν γίνει σαν το μικρό παιδί, δεν πρόκειται να γίνει μέτοχός της. Η Γέννηση του Χριστού μάς στρέφει προς την αναζήτηση της παιδικότητας, δηλαδή της απλότητας, της εμπιστοσύνης, της αμεριμνησίας για το αύριο, της απουσίας κάθε αισθήματος κοινωνικών διαφορών, της χαράς που πηγάζει από τα απλά πράγματα, της άδολης και ανιδιοτελούς κοινωνικότητας. Το παιδί χαίρεται επικοινωνώντας και σχετιζόμενο με εμπιστοσύνη με τους γονείς και τους συνομηλίκους του. Μπορούμε να ξαναβρούμε την παιδικότητά μας, μπορούμε να ζήσουμε σαν τα παιδιά; Τότε είμαστε κοντά στο νόημα των Χριστουγέννων, τότε είμαστε σωσμένοι. Διότι η άλλη, κομβικής σημασίας, λέξη που συνδέεται με τη Γέννηση του Χριστού. είναι η λέξη «σωτηρία». Ο Χριστός είναι σωτήρας, όπως δηλώνει και το όνομα Ιησούς. Είναι σωσμένος κάποιος, όταν είναι σώος, δηλαδή ολόκληρος, πλήρης. Και είναι πλήρης ο άνθρωπος που έχει επίγνωση όχι απλώς της βιολογικής αλλά και της πνευματικής διάστασης της ύπαρξής του. Αυτή η πληρότητα είναι η πηγή της χαράς. Ο Χριστός μας καλεί να γεννηθούμε μαζί Του και  να γίνουμε υπάρξεις χαράς πεπληρωμένες, που δεν εγκλωβίζονται στη βιολογική τους υπόσταση, αλλά συνδέουν τη ζωή τους με τη ζωή του Θεού, με την ίδια εμπιστοσύνη που δείχνουν τα μικρά παιδιά προς τους γονείς τους.

Γιορτάζουμε, λοιπόν, τα Χριστούγεννα. Ας τα γιορτάσουμε έχοντας ειρήνη στην ψυχή μας, αφήνοντας τον εαυτό μας να γίνει, έστω και για λίγο, και πάλι παιδί, ξαναβρίσκοντας τη χαμένη παιδικότητά μας. κι ας στρέψουμε το βλέμμα γύρω μας, έξω από τον εαυτό μας, προς τον διπλανό μας, το συνάνθρωπο που έχει την ανάγκη μας αυτές τις χρονιάρες μέρες. Το μοίρασμα, το παιδικό χαμόγελο, η εσωτερική ειρήνη, η αγάπη: εκεί ας αναζητήσουμε το νόημα της μεγάλης εορτής της Γεννήσεως του Χριστού.

 

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης