Οικουμενικό πατριαρχείο - Ιερός Ναός Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

 

Φιλανθρωπία Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ένα από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ενορία μας και που με πολύ αγάπη..Περισσότερα

Κοινωνικό φροντιστήριο Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ενορίας μας λειτουργεί 4 συνεχή χρόνια και..Περισσότερα

Ιστορικό Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ήταν μεγάλος ο πόθος των κατοίκων της περιοχής Μπεντεβή Καμάρας και Παλαιού..Περισσότερα

Πρόγραμμα Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Πρόγραμμα του Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλειου..Περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε γενικά για τα δόντια σας

Τα δόντια είναι όργανα που επιτελούν διάφορες λειτουργίες, βασικότερη από τις οποίες είναι η μάσηση της τροφής. Επιπλέον συμβάλλουν στην αισθητική εμφάνιση του προσώπου και στη σωστή ομιλία.

Κάθε δόντι αποτελείται από δύο τμήματα: το λευκό και σκληρό τμήμα που προεξέχει από τα ούλα και ονομάζεται μύλη, και το τμήμα που βρίσκεται κάτω από τα ούλα και μέσα στο οστό της γνάθου ονομάζεται ρίζα (ή ρίζες). Εξωτερικά η μύλη καλύπτεται από μία σκληρή και λευκή ουσία, την αδαμαντίνη, η οποία προστατεύει την οδοντίνη που βρίσκεται κάτω από αυτήν. Στο κέντρο του δοντιού βρίσκεται ο πολφός, μια μαλακή ουσία, η οποία περιέχει αγγεία και νεύρα και έχει πολλαπλή λειτουργική αποστολή. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνος για την πλάση, την αίσθηση, τη θρέψη και την άμυνα του δοντιού. Τα δόντια είναι τοποθετημένα σε ειδικές υποδοχές στα οστά των γνάθων, που ονομάζονται φατνία. Το σύνολο των ιστών που περιβάλλουν κάθε δόντι ονομάζεται περιοδόντιο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των δοντιών είναι να υποβαστάζονται από υγιείς περιοδοντικούς ιστούς. Μεταξύ των δοντιών και των ούλων παρεμβάλλεται μια αβαθής σχισμή, η ουλοδοντική σχισμή.

 Οι τύποι των δοντιών

 ΕΡΩΤΗΣΗ: υπάρχουν διαφορετικοί τύποι δοντιών; ποιος ο ρόλος τους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: τα δόντια σας διαφέρουν μεταξύ τους. Υπάρχουν 4 ομάδες δοντιών οι οποίες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες.
Η πρώτη ομάδα είναι οι τομείς (κοινώς κοπτήρες). Οι τομείς βρίσκονται στο κέντρο του οδοντικού φραγμού και είναι κοφτεροί για να τεμαχίζουν την τροφή.
Δίπλα από τους τομείς βρίσκεται η δεύτερη ομάδα δοντιών, οι κυνόδοντες. Τα δόντια αυτά έχουν μακριές ρίζες γιατί είναι σχεδιασμένα για να συλλαμβάνουν και να σχίζουν την τροφή.
Η τρίτη ομάδα δοντιών είναι οι προγόμφιοι, που βρίσκονται πίσω από τους κυνόδοντες.Οι προγόμφιοι έχουν μια κάπως πιο επίπεδη μασητική επιφάνεια γιατί η λειτουργική τους αποστολή είναι να συνθλίβουν την τροφή.
Η τέταρτη και τελευταία ομάδα είναι οι γομφίοι (τραπεζίτες) και είναι τα τελευταία προς τα πίσω δόντια στην στοματική κοιλότητα. Οι γομφίοι έχουν σαφώς μεγαλύτερη μασητική επιφάνεια από τους προγομφίους διότι ο λειτουργικός τους ρόλος είναι να μασούν και να αλέθουν την τροφή, τεμαχίζοντάς την σε μικρότερα κομμάτια.

 

Πηγή: http://www.dontia.gr