Κάπνισμα και υγεία: Aσύμβατη σχέση
Γράφει: Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική παθολόγος
Πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα;
Το κάπνισμα αποτελεί σύμφωνα με όλες τις έρευνες της επιστήμης την πρώτη αιτία θανάτου στην αναπτυγμένη Δύση. Oι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο όρο επτά χρόνια νωρίτερα από όσους δεν κάπνισαν ποτέ.
Τι νοσήματα προκαλεί το κάπνισμα;
Τόσο το παθητικό όσο και το ενεργητικό κάπνισμα προκαλούν καρκίνο πνεύμονα, αναπνευστική πνευμονοπάθεια, αποφρακτική αγγειοπάθεια, στεφανιαία νόσο της καρδιάς. Παρά το ό,τι οι καπνοβιομηχανίες στις διαφημιστικές εκστρατείες τους επιχειρούν να συνδέσουν τον ανδρισμό ή την ενηλικίωση με το τσιγάρο, οι καπνιστές παρουσιάζουν σε νεαρότερες ηλικίες προβλήματα στύσης και ανικανότητα, λόγω της τοξικής δράσης του καπνού στα αγγεία του πέους. Το κάπνισμα προκαλεί επιτάχυνση της φθοράς του οργανισμού, γήρανση και πρόωρες ρυτίδες.
Γιατί ο τερματισμός της εξάρτησης από τον καπνό δεν είναι εύκολος;
Αυτό οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους:
- Ο καπνός βομβαρδίζει σιωπηλά το ανθρώπινο σώμα, με συνέπεια τα σοβαρά αποτελέσματα του καπνού να μην είναι εμφανή, πολλές φορές για χρόνια.
- Συχνά το πρώτο σύμπτωμα της βλάβης του τσιγάρου είναι ο ξαφνικός θάνατος, ο καρκίνος του πνεύμονα ή το έμφραγμα. Ο καπνιστής δηλητηριάζεται αργά και σταθερά χωρίς να το καταλαβαίνει, για να πάρει εγκαίρως μέτρα.
- Η νικοτίνη, η ουσία που εισπνέεται με το κάπνισμα, αποδίδεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο και προκαλεί εθισμό, αποτελεί μάλιστα το νόμιμο εθιστικό ναρκωτικό της κοινωνίας μας.
- Το κάπνισμα αρχίζει σε νεαρές σχετικά ηλικίες και μάλιστα στην εφηβεία και προεφηβεία, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση μιας συνήθειας στην ηλικία που παγιώνεται ο χαρακτήρας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία εκρίζωσης αργότερα. Οι καπνοβιομηχανίες, για τον λόγο αυτό, δαπανούν τεράστια ποσά σε διαφημίσεις, που απευθύνονται σε νεανικό κοινό.
Υπάρχουν σήμερα θεραπείες με τις οποίες η Ιατρική επιστήμη δύναται να βοηθήσει τον καπνιστή να διακόψει την εξάρτησή του από την νικοτίνη;
Ναι. Υπάρχουν κατάλληλες θεραπείες απεξάρτησης ενώ ο γιατρός μπορεί να σας ενημερώσει λεπτομερώς για τα νοσήματα από τα οποία προστατεύεστε με αυτή την απλή κίνηση.
Με ποιους τρόπους δύναται να βοηθήσει το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό σας περιβάλλον;
- Να απομακρύνουν από το περιβάλλον σας κάθε τσιγάρο, μετά την ημερομηνία διακοπής
- Να μην καπνίζουν μπροστά σας
- Να σας υποστηρίξουν ψυχολογικά σε αυτή σας την προσπάθεια.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα υποτροπής τον πρώτο χρόνο μετά την διακοπή;
- Η κατανάλωση αλκοόλ λόγω απώλειας ελέγχου
- Η ύπαρξη πακέτων τσιγάρων στο σπίτι και την εργασία
- Η ανυπαρξία hobbies και δραστηριοτήτων, που σας δίνουν θετική ενέργεια.
Αναζήτηση
Παλαιότερες ανακοινώσεις