Οικουμενικό πατριαρχείο - Ιερός Ναός Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

 

Φιλανθρωπία Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ένα από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ενορία μας και που με πολύ αγάπη..Περισσότερα

Κοινωνικό φροντιστήριο Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ενορίας μας λειτουργεί 4 συνεχή χρόνια και..Περισσότερα

Ιστορικό Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ήταν μεγάλος ο πόθος των κατοίκων της περιοχής Μπεντεβή Καμάρας και Παλαιού..Περισσότερα

Πρόγραμμα Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Πρόγραμμα του Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλειου..Περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Αν κάποιος έκανε μια έρευνα μεταξύ των χριστιανών με το ερώτημα: «Γιατί πηγαίνετε στην Εκκλησία;», σίγουρα θα έπαιρνε πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους απαντήσεις. Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι πηγαίνουν στην Εκκλησία, για να προσευχηθούν. Κάποιοι ίσως θα απαντούσαν ότι πηγαίνουν στην Εκκλησία από συνήθεια, διότι έτσι έμαθαν από τους γονείς τους. Κάποιοι άλλοι θα έλεγαν ότι εκκλησιάζονται, γιατί έτσι εκτελούν τα «θρησκευτικά τους καθήκοντα». Κάποιοι ακόμα ίσως έλεγαν ότι τους αρέσει το κήρυγμα του ιερέα ή η καλή ψαλμωδία του ψάλτη και κάποιοι άλλοι κάτι άλλο. Είναι όμως αυτοί οι σωστοί λόγοι του εκκλησιασμού των χριστιανών ή μήπως η παρουσία μας στην Εκκλησία κατά την ώρα της Θείας Λατρείας έχει ένα πιο ουσιαστικό σκοπό;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού, του οποίου μέλη είμαστε όλοι οι βαπτισμένοι χριστιανοί. Έπειτα, να παρατηρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο είναι χτισμένος ο ναός, ο οποίος μοιάζει με ένα πλοίο που κατευθύνεται προς την Ανατολή, δηλαδή προς τον τόπο από τον οποίο προσδοκούμε την επιστροφή του Χριστού κατά τη Δεύτερη ένδοξη Παρουσία Του. Όταν, λοιπόν, πηγαίνουμε στην Εκκλησία όπου τελείται το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, αποκαλύπτουμε την ενότητά μας μέσα από την αγάπη μας προς το Θεό και τον πλησίον μας, πραγματοποιούμε την καινούργια κοινωνία του Χριστού, γινόμαστε όλοι ένα σώμα «εν Χριστώ». Στην Εκκλησία οι πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι αφήνουμε μακριά τις διαφορές μας και ζούμε μέσα στη χαρά της αγάπης του Χριστού, τρώγοντας το Σώμα και πίνοντας το Αίμα Του. Και όπως, για να γίνει το πρόσφορο της Θ. Ευχαριστίας, δηλαδή το Σώμα του Χριστού, ενώθηκαν και αλέστηκαν πολλοί σπόροι του σιταριού μαζί, έτσι και μέσα στην Εκκλησία οι πολλοί γινόμαστε ένα σώμα, κοινωνώντας από το κοινό Ποτήριο.  Έτσι, αγιάζεται ο κόσμος και η ζωή μας και όλοι μαζί, ως ενότητα, «ταξιδεύουμε» προς το Θεό, εκεί που βρίσκεται η αληθινή ζωή.

Πηγαίνουμε, λοιπόν, στο ναό, όχι απλώς για να προσευχηθούμε, αλλά για να πραγματοποιήσουμε την Εκκλησία, να συναντηθούμε «συν πάσι τοις αγίοις», η ορατή με την αόρατη και θριαμβεύουσα Εκκλησία, να ομολογήσουμε όλοι μαζί την πίστη μας στο Χριστό και, στρεφόμενοι προς την Ανατολή, να εκφράσουμε την τελική μας προσδοκία, που είναι η ένδοξη Δεύτερη Παρουσία του Χριστού. Δεν είναι, επομένως, απλώς μια «καλή συνήθεια» ούτε κι ένα απλό καθήκον ο εκκλησιασμός. Είναι η φανέρωση της αληθινής μας ζωής, είναι η επιστροφή ολόκληρου του κόσμου αλλά και της ζωής μας στην κατάσταση του αληθινού κόσμου και του αληθινού ανθρώπου. Αν δούμε έτσι την παρουσία μας στο ναό κατά την ώρα της Θ. Λατρείας και κυρίως κατά την τέλεση της Θ. Λειτουργίας, τότε η σχέση μας με την Εκκλησία έχει βρει τον αληθινό της σκοπό.