Οικουμενικό πατριαρχείο - Ιερός Ναός Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

 

Φιλανθρωπία Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ένα από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ενορία μας και που με πολύ αγάπη..Περισσότερα

Κοινωνικό φροντιστήριο Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ενορίας μας λειτουργεί 4 συνεχή χρόνια και..Περισσότερα

Ιστορικό Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ήταν μεγάλος ο πόθος των κατοίκων της περιοχής Μπεντεβή Καμάρας και Παλαιού..Περισσότερα

Πρόγραμμα Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Πρόγραμμα του Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλειου..Περισσότερα

Ο «ΚΑΛΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ»

Το Πάσχα είναι για μας τους ορθόδοξους χριστιανούς η μεγαλύτερη εορτή της Εκκλησίας μας. Είναι, όπως λέγει ένα τροπάριο του αναστάσιμου Κανόνα, «η κλητή και αγία ημέρα, η μία των Σαββάτων, η βασιλίς και κυρία, εορτών εορτή και πανήγυρις πανηγύρεων».Γι’ αυτό και η Ανάσταση του Χριστού δεν εορτάζεται μόνο την πασχαλινή περίοδο, αλλά διαπερνά ολόκληρο τον κύκλο του εκκλησιαστικού  έτους, αφού, όπως είναι γνωστό, όλες οι Κυριακές του χρόνου είναι αφιερωμένες στην Ανάσταση Και είναι η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη εορτή, γιατί η Ανάσταση είναι η απόδειξη και η εγγύηση της σωτηρίας μας, επειδή ο Χριστός νίκησε το θάνατο και αναστήθηκε από τους νεκρούς, εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα ζωή, αυτήν που πήγασε από το ζωοδόχο Του τάφο.
Λόγω αυτής της κεντρικής θέσης που κατέχει στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας,  το  Πάσχα έχει συνδεθεί  στη συνείδηση του λαού μας με διάφορα έθιμα, όπως π.χ. οι φωτιές του Ιούδα, τα βαρελότα, το κτύπημα της καμπάνας, τα κόκκινα αυγά, ο οβελίας, τα λαμπροκούλουρα κ.ά. Ένα από τα πιο ωραία έθιμα, ίσως το ωραιότερο και σημαντικότερο, είναι ο αναστάσιμος χαιρετισμός. Καθ’ όλη την περίοδο των σαράντα ημερών από την ημέρα του Πάσχα μέχρι την απόδοση της εορτής, την παραμονή της Αναλήψεως, οι χριστιανοί χαιρετούμε ο ένας τον άλλο με το «Χριστός ανέστη-Αληθώς ανέστη».
Γιατί όμως είναι το πλέον ωραίο έθιμο; Διότι με το χαιρετισμό αυτό γινόμαστε κήρυκες της Ανάστασης του Χριστού, διατρανώνουμε την πίστη μας σ’ αυτήν και επιβεβαιώνουμε με το «αληθώς»ότι η Ανάσταση είναι μια πραγματικότητα, ότι δεν είναι ούτε ψέμα ούτε παραμύθι. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε τη χαρά μας, γιατί είμαστε σίγουροι ότι η σωτηρία μας είναι πλέον μια δυνατότητα που μας χαρίζει η Ανάσταση του Κυρίου, και καλούμε και τους άλλους να γίνουν συμμέτοχοι αυτής της χαράς. Έτσι, το μήνυμα της Ανάστασης βγαίνει από τα όρια του ναού και γίνεται μήνυμα οικουμενικό, φτάνει στα αυτιά κάθε ανθρώπου ως μήνυμα χαράς, συγχώρησης και σωτηρίας. Για όλους αυτούς τους λόγους σε κάποιες περιοχές της Κρήτης ο αναστάσιμος χαιρετισμός λέγεται «καλός χαιρετισμός». Πράγματι, ποια είδηση μπορεί να είναι πιο καλή από την είδηση της Ανάστασης του Χριστού και της συνακόλουθης ανάστασης του ανθρώπινου γένους;

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, καθώς ο κόσμος χάνει την αμεσότητα της επαφής και σχέσης με την Εκκλησία, το έθιμο αυτό σταδιακά περιορίζεται στη μέρα του Πάσχα και ίσως στην πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν τον καθημερινό κοσμικό τρόπο χαιρετισμού και να αδιαφορούν με το βαθιά εκκλησιαστικό και θεολογικό αυτό έθιμο του λαού μας. Τους ενδιαφέρει περισσότερο το σούβλισμα του αρνιού και τα πασχαλινά φαγητά και όχι η ουσία της εορτής, την οποία εκφράζει ο «καλός χαιρετισμός». Για την Εκκλησία μας, βέβαια, όλα είναι καλά κι ευλογημένα, αρκεί να μη χάνουμε το νόημα των πραγμάτων. Και το νόημα του Πάσχα δεν εξανεμίζεται στο φαγητό. Πάει πολύ πιο πέρα, στη σωτηρία του ανθρώπου, στο πέρασμά του στο νέο τρόπο ζωής που εγκαινιάζει η Ανάσταση του Χριστού. Ο Χριστός μάς καλεί να γίνουμε κοινωνοί της Βασιλείας Του, να γευτούμε το «καινούργιο κρασί», που δεν είναι άλλο από τη θεία ευφροσύνη, αυτήν που ένιωσαν οι Μυροφόρες, όταν είδαν άδειο τον τάφο του Χριστού. Αν έτσι νιώσουμε και βιώσουμε το Πάσχα, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεχνάμε ποτέ τον «καλό χαιρετισμό». ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!