Οικουμενικό πατριαρχείο - Ιερός Ναός Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

 

Φιλανθρωπία Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ένα από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ενορία μας και που με πολύ αγάπη..Περισσότερα

Κοινωνικό φροντιστήριο Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ενορίας μας λειτουργεί 4 συνεχή χρόνια και..Περισσότερα

Ιστορικό Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ήταν μεγάλος ο πόθος των κατοίκων της περιοχής Μπεντεβή Καμάρας και Παλαιού..Περισσότερα

Πρόγραμμα Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Πρόγραμμα του Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλειου..Περισσότερα

ΜΑΡΤΥΡΕΣ: ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Στο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας είναι ενταγμένα και εορτάζονται αμέτρητα πρόσωπα αγίων μαρτύρων, ανθρώπων δηλαδή που έδωσαν τη μαρτυρία τους για το Χριστό και για το λόγο αυτό υπέμειναν βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο. Δεν έχει κανείς παρά να ανατρέξει στα Μηνολόγια και στα συναξάρια της Εκκλησίας, για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή αμέτρητοι είναι οι μάρτυρες εκείνοι που έδωσαν και τη ζωή τους για την πίστη τους  στο Χριστό. Αλλά και πέραν αυτών που τα ονόματά τους είναι καταγεγραμμένα στα Μηνολόγια της Εκκλησίας, μυριάδες είναι και οι άγνωστοι μάρτυρες. Επομένως, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει (και όχι άδικα) ότι η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία των μαρτύρων, αφού κυριολεκτικά είναι θεμελιωμένη πάνω στο αίμα και στα άγια λείψανά τους.
Το μαρτύριο δεν είναι τίποτε άλλο από την απόδειξη της πλήρους και ολοκληρωτικής αφοσίωσης του μάρτυρα στο Χριστό, του γεγονότος ότι μέσα του ζει ο Χριστός, τον οποίο αγαπά «εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της ισχύος και εξ όλης της διανοίας»του. Το να φτάσει όμως κανείς στο σημείο να έχει τόση αγάπη για τον Κύριο, ώστε να είναι έτοιμος να δώσει ακόμα και τη ζωή του γι’ Αυτόν, σημαίνει ότι προηγουμένως έχει τη δύναμη, εφόσον του ζητηθεί και όπου χρειαστεί, να δίνει τη μαρτυρία της πίστης του και της αγάπης του αυτής. Έτσι το μαρτύριο συνδέεται με τη μαρτυρία. Ας θυμηθούμε το παράδειγμα των Αποστόλων, οι οποίοι απεστάλησαν σε όλη τη γη, για να δώσουν τη μαρτυρία τους, να γίνουν δηλαδή μάρτυρες του γεγονότος ότι ο Σωτήρας ήλθε στη γη. Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος του Χριστού προς τους μαθητές, μετά την ανάστασή Του: «Υμείς εστε μάρτυρες τούτων». Δηλαδή «εσείς είσαστε οι μάρτυρες όλων των γεγονότων της ζωής μου» και άρα εσείς πρέπει κηρύξετε αυτή την αλήθεια σε όλο τον κόσμο. Πράγματι, οι Απόστολοι έδωσαν τη μαρτυρία τους για το Χριστό. Το αποτέλεσμα όμως ποιο ήταν; Να διωχθούν, να βασανιστούν και τελικά να μαρτυρήσουν για Εκείνον που τους απέστειλε. Το ίδιο συνέβη και με τα εκατομμύρια των μαρτύρων, παλαιοτέρων και νεοτέρων. Κι εκείνοι έδωσαν τη μαρτυρία της πίστεώς τους, την οποία όμως υπέγραψαν με το αίμα τους.
Είναι, λοιπόν, σαφές όχι μόνο ότι η μαρτυρία και το μαρτύριο συνδέονται αδιάσπαστα αλλά και ότι και τα δύο αυτά είναι στοιχεία που υπάρχουν πάντοτε στη ζωή της Εκκλησίας. Και τούτο ισχύει όχι μόνο για παλαιότερες και δύσκολες για την Εκκλησία και τον ελληνικό λαό εποχές, αλλά και για τη δική μας. Οι χριστιανοί καθημερινά καλούμαστε να δώσουμε τη μαρτυρία της πίστεώς μας, όχι βέβαια υπογράφοντάς την με το αίμα μας αλλά δίνοντας ένα ζωντανό χριστιανικό «παρών»στην κοινωνία εντός της οποίας ζούμε. Ο Θεός από μας σήμερα ζητεί να δώσουμε μαρτυρία πίστεως και αγάπης, λόγου και πνευματικής ζωής. Κάποιες φορές οι σημερινοί άνθρωποι μπορεί να μας θεωρήσουν συντηρητικούς ή οπισθοδρομικούς, μπορεί να θελήσουν να χλευάσουν την πίστη μας. Μπορεί ακόμη κάποιοι χριστιανοί, ακόμη και κληρικοί, να μας σκανδαλίσουν με τη συμπεριφορά τους. Όλα αυτά όμως δεν είναι τίποτε άλλο από το δικό μας μαρτύριο, το οποίο δεν θα πρέπει να κλονίσει την πίστη μας, δεν θα πρέπει να μας κάμει να αφήσουμε στο περιθώριο της ζωής μας την αγάπη μας προς το Χριστό. Αντίθετα, όποτε χρειαστεί, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη δική μας χριστιανική μαρτυρία τόσο με το λόγο μας όσο και με τη ζωή μας -και προπαντός με αυτήν. Μαρτυρία είναι να ομολογούμε την πίστη μας, να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους και να είμαστε έτοιμοι να τους συγχωρήσουμε και να δεχτούμε τη συγγνώμη τους. Μαρτυρία είναι να σεβόμαστε και να βοηθούμε έμπρακτα το συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη. Μαρτυρία είναι να σεβόμαστε  τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Ας μην ξεχνούμε και το λόγο του Θεού, τον οποίο μας απευθύνει δια προφήτη Ησαΐα: «Γίνεσθέ μοι μάρτυρες, καγώ μάρτυς, λέγει Κύριος ο Θεός» (κεφ. 43,10).