ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ
Η Κρητική λύρα κατέχει την υψηλότερη θέση ως μουσικό όργανο τόσο στην Κρητική μουσική παράδοση όσο και στην ζωή των Κρητικών. Ανήκει στην κατηγορία των χορδόφωνων μουσικών οργάνων με δοξάρι και έχει τις ρίζες της στην Ανατολή. Στην Kρήτη υπήρχαν δύο τύποι λύρας. Tο αποκαλούμενο σήμερα λυράκι, που έδινε οξύ και διαπεραστικό ήχο και η βροντόλυρα ή χοντρόλυρα, μεγαλύτερη σε μέγεθος, ιδανική για την πολύωρη συνοδεία τραγουδιού.
Το μαντολίνο αποτελεί ένα όργανο ευρωπαϊκής προέλευσης. Η καταγωγή του προέρχεται από την μεσαιωνική μαντόλα ή μαντόρα. Η μαντόλα κάνει την εμφάνισή της στις αρχές του 13ου αιώνα. Το μαντολίνο στη μορφή που συναντάτε σήμερα, πρωτοεμφανίζεται στην Ιταλία, κυρίως στην Νάπολη, από τον 17ο αιώνα. Στην Κρήτη το όργανο εμφανίζεται από την εποχή της ενετοκρατίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα το μαντολίνο εμφανίζεται ως κυρίαρχο όργανο συνοδείας της λύρας μαζί με το μπουλγαρί. Με τον καιρό ενισχύει ολοένα την θέση του στην Κρητική μουσική παράδοση. Από όργανο συνοδείας της λύρας, μαζί με το Κρητικό λαούτο, κατέχει σημαντικό ρόλο στις μέρες μας και ως όργανο μελωδίας.
Με εθελοντή δάσκαλο της Κρητικής λύρας και του Μαντολίνου τον κ. Ελευθέριο Ψαράκη για πρώτη χρονιά την σεζόν 2014 – 2015 δημιουργήθηκε κοινό τμήμα εκμάθησης αυτών των παραδοσιακών μας οργάνων. Μ ε πολύ μεγάλη επιτυχία και το τμήμα αυτό έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις της Ενορίας. Και αυτό το τμήμα προσφέρθηκε και προσφέρεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους εντελώς δωρεάν.